Grenaa Cykle Clubs historie

I 1978 samledes en flok unge cykelsportsinteresserede mennesker sig ved en bænk i krydset, hvor McDonalds nu ligger. Dette førte til at man stiftede en cykelklub i Grenaa, som er den klub, som vi i dag kender som en stor og bred forening med langt over 170 medlemmer.
 
Men allerede i oktober 1887 fik Grenaa  sin første cykelklub med 13 medlemmer. At en cykelklub så dagens lys netop på dette tidspunkt er ikke helt tilfældigt. Grenaa havde lige som andre byer i Danmark fået industri til byen, og dermed fulgte også en fritidskultur, hvor mange foreninger opstod. 
 
De cykler som man benyttede i 1880erne var alle af mærket ”ordinary” (på Engelsk) eller på dansk ”væltepeteren”. Denne cykel produceredes i stort tal i England, og har været temmelig dyr i anskaffelse. Og de kom også til Grenaa. 
 
I 1891 havde Greaa cykel klub udflugt til Ebeltoft med 24 deltagere. Ret imponerende taget i betragtning at byen kun mønstrede 30 cyklister. Og i1892 arrangerede cykelklubben to cykelløb som foregik på Århusvej.  Det første cykelløb var kun for klubbens medlemmer og havde en længde på to mil (fjorten km) mens det andet var for ”alle jydske Ryttere” og havde en længde på seks mil (42 km).
Ovenstående foto er sandsynligvis taget ved stationsbygningen i starten af 1890erne. Cyklerne på billedet består af en blanding af 1880'ernes "væltepeter" og den nye kædetrukne cykel "saftycyklen".
 
To af cykelrytterne kendes ved navn. Den yngre mand, Henrik Hartmann Sørensen, var en ildsjæl, der i slutningen af 1800-tallet var indblandet i en masse tiltag i Grenaa - heriblandt cykling og cykelsport. Det er nævnt i bogen ”Grenaa bys historie”, at han skulle have fremstillet en meget let cykel, som endda blev præmieret. Om det er den cykel han står afbilledet med er usikkert, men let ser den ud.

Ovenstående fotografi viser Grenaa cykel klub året 1922 på Randersvej, der hvor friskolen ligger i dag. Klubben eksisterede kun i en kort periode fra 1922-1923. 

Grenaa Cykle Club i 1989.

Grenaa Cykle Club 1991 med klubbens bus.